NAMENA: Mašina za prženje kafe namenjena je za prženje zrnastih materijala, pre svega za prženje kafe, a zatim i za prženje kikirikija, suncokreta, soje, ječma...
Tehnologija prženja u mašini za prženje kafe je jednostavna, ponovljiva, laka za kontrolu i garantuje konstantan kvalitet prženja
OPIS UREĐAJA:
Sastavni delovi uređaja su:
01. Sabirni koš
02. Usipnik
03. Bubanj za prženje
04. Gorionik sa električnim piezzo upaljačem i regulatorom plamena ( protoka gasa)
05. Koš za hlađenje
06. Komandno-kontrolni orman
Ram mašine je urađen od kvadratnih cevi, a plašt mašine od čeličnog hladno valjanog lima i aluminijumskog lima ili, po želji kupca, od nerđajućeg čeličnog lima. To su delovi sa kojima kafa dolazi u kontakt. Pošto se proces prženja odvija na temperaturama višim od 100 stepeni C, u zavisnosti od materije koja se prži, propisi ne uslovljavaju isključivu upotrebu nerđajućih čelika.
Za praćenje procesa prženja ugrađeni su termometar, kašika za uzimanje uzoraka i kontrolno staklo kroz koje se posmatra boja materijala koji se prži. Prenos obrtanja sa elektromotora na pržun izveden je putem lanca i lančanika.
Odstranjivanje pepela - pleve je omogućeno instaliranim ciklonom.
NAČIN RADA: Prvi korak je aktiviranje gorionika i zagrevanje bubnja za prženje do željene temperature, koja zavisi od materije koja se prži. Po postizanju željene temperature, iz sabirnog koša se kafa ispušta preko usipnika u bubanj pržionice, čime počinje proces prženja čija dužina zavisi od vrsta materije koja se prži. Kontrola stepena prženja se vrši pomoću ugrađene test-kašike. Po završetku prženja kafa se otvaranjem vrata - isipnika ispušta u koš za hlađenje, a istovremeno je moguće ubacivanje nove količine (šarže) u bubanj.
ODRŽAVANJE: Održavanje uređaja je maksimalno pojednostavljeno, i svodi se na odstranjivanje nečistoća nastalih tokom rada.
Uz mašinu za prženje kafe preporučujemo: automatsku pakericu tip PAK-1000, pužni dozator i mlin za kafu.